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NOTIFICATIONS 

CBIC clarifies GST on service supplied by restaurants 

through e-commerce operators 

 CBIC vide Circular No- 167 / 23 /2021 of GST 17th 

December 2021 dated 17th December 2021 has clarified 

applicability of GST on service supplied by restaurants through e-

commerce operators. Certain representations have been received 

requesting for clarification regarding modalities of compliance to the 

GST laws in respect of supply of restaurant service through e-commerce 

operators (ECO). Clarifications are as follows: 

 

S.No Issue Clarification 

1 Would ECOs 
have to still 
collect TCS in 
compliance 
with section 52 
of the CGST 
Act, 2017? 

As ‘restaurant service’ has been notified 
under section 9(5) of the CGST Act, 2017, the 
ECO shall be liable to pay GST on restaurant 
services provided, with effect from the 1st 
January, 2022, through ECO. Accordingly, 
the ECOs will no longer be required to collect 
TCS and file GSTR 8 in respect of restaurant 
services on which it pays tax in terms of 
section 9(5). 
On other goods or services supplied through 
ECO, which are not notified u/s 9(5), ECOs 
will continue to pay TCS in terms of section 
52 of CGST Act, 2017 in the same manner at 
present. 

2 Would    ECOs    
have    to 
mandatorily 

As ECOs are already registered in 
accordance with rule 8(in Form GST-REG 01) 
of the CGST Rules, 2017 (as a supplier of 

take a separate 
registration 
w.r.t supply of 
restaurant 
service 
[notified under 
9(5)] through 
them even    
though    they    
are registered 
to pay GST on 
services on 
their own 
account? 

their own goods or services), there would be 
no mandatory requirement of taking 
separate registration by ECOs for payment 
of tax on restaurant service under section 
9(5) of the CGST Act, 2017. 

3 Would the 
ECOs be liable 
to pay tax on 
supply of 
restaurant 
service made 
by 
unregistered 
business 
entities? 

Yes. ECOs will be liable to pay GST on any 
restaurant service supplied through them 
including by an unregistered person. 

4 What would be 
the aggregate 
turnover of 
person 
supplying 
‘restaurant 

It is clarified that the aggregate turnover of 
person supplying restaurant service through 
ECOs shall be computed as defined in 
section 2(6) of the CGST Act, 2017 and shall 
include the aggregate value of supplies 
made by the restaurant through ECOs.  
Accordingly, for threshold consideration or 
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service’ 
through ECOs? 

any other purpose in the Act, the person 
providing restaurant service   through   ECO   
shall account   such services in his aggregate 
turnover. 

5 Can the 
supplies of 
restaurant 
service made 
through ECOs 
be recorded as 
inward supply 
of ECOs (liable 
to reverse 
charge) in 
GSTR 3B? 

No. ECOs are not the recipient of restaurant 
service supplied through them. Since these 
are not input services to ECO, these are not 
to be reported as inward supply (liable to 
reverse charge). 

6 Would ECOs be 
liable to 
reverse 
proportional 
input tax credit 
on his input 
goods and 
services for the 
reason that 
input tax credit 
is not 
admissible on 
‘restaurant 
service’? 

ECOs provide their own services as an 
electronic platform and an intermediary for 
which it would acquire inputs/input service 
on which ECOs avail input tax credit (ITC). 
The ECO charges commission/fee etc. for the 
services it provides. The ITC is utilized by ECO 
for payment of GST on services provided by 
ECO on its own account (say, to a 
restaurant). The situation in this regard 
remains unchanged even after ECO is made 
liable to pay tax on restaurant service. ECO 
would be eligible to ITC as before. 
Accordingly, it is clarified that ECO shall not 
be required to reverse ITC on account of 
restaurant services on which it pays GST in 
terms of section 9(5) of the Act. 

It may also be noted that on restaurant 
service, ECO shall pay the entire GST liability 
in cash (No ITC could be utilized for payment 
of GST on restaurant service supplied 
through ECO) 

7 Can ECO utilize 
its Input Tax 
Credit   to   pay   
tax   w.r.t 
‘restaurant 
service’ 
supplied 
through the 
ECO? 

No. As stated above, the liability of payment 
of tax by ECO as per section 9(5) shall be 
discharged in cash. 

8 Would supply 
of goods or 
services    other 
than 
‘restaurant 
service’ 
through ECOs 
be taxed at 5% 
without ITC? 

ECO is required to pay GST on services 
notified   under    section   9(5), besides   the 
services/other supplies made on his own 
account. 
On any supply that is not notified under 
section 9(5), that is supplied by a person 
through ECO, the liability to pay GST 
continues on such supplier and ECO shall 
continue to pay TCS on such supplies. 
Thus, present dispensation continues for 
ECO, on supplies other than restaurant 
services. On such supplies (other than 
restaurant services made through ECO) GST 
will continue to be billed, collected and 
deposited in the same manner as is being 
done at present. ECO will deposit TCS on 
such supplies. 
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9 Would 
‘restaurant 
service’ and 
goods or 
services other 
than 
restaurant 
service sold by 
a restaurant to 
a customer 
under the 
same order be 
billed 
differently? 
Who shall be 
liable for 
raising invoices 
in such cases? 

Considering that liability to pay GST on 
supplies other than ‘restaurant service’ 
through the ECO, and other compliances 
under the Act, including issuance of invoice 
to customer, continues to lie with the 
respective suppliers (and ECOs being liable 
only to collect tax at source (TCS) on such 
supplies), it is advisable that ECO raises 
separate bill on restaurant service in such 
cases where ECO provides other supplies to 
a customer under 
the same order. 

10 Who will issue 
invoice in 
respect of 
restaurant 
service 
supplied 
through ECO - 
whether by the 
restaurant or 
by the ECO? 

The invoice in respect of restaurant service 
supplied through ECO under section 9(5) will 
be issued by ECO. 

11 Clarification 
may be issued 
as regard 
reporting of 
restaurant 
services, value 
and tax liability 
etc. in the 
GST return. 

A number of other services are already 
notified under section 9(5). In respect of 
such services, ECO operators are presently 
paying GST by furnishing details in GSTR 3B. 
The ECO may, on services notified under 
section 9 (5) of the CGST Act,2017, including 
on restaurant service provided through ECO, 
may continue to pay GST by furnishing the 
details in GSTR 3B, reporting them as 
outward taxable supplies for the time being. 
Besides, ECO may also, for the time being, 
furnish the details of such supplies of 
restaurant services under section 9(5) in 
Table 7A (1) or Table 4A of GSTR-1, as the 
case maybe, for accounting purpose. 
Registered persons supplying restaurant 
services through ECOs under section 9(5) 
will report such supplies of restaurant 
services made through ECOs in Table 8 of 
GSTR-1 and Table 3.1 (c) of GSTR-3B, for the 
time being. 

Source: Circular No- 167 / 23 /2021, 

Dated: 17th December 2021 
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JUDGEMENTS AND ADVANCE RULING  

No GST on employee transport recovery 

Issue: Is GST applicable on part recovery of charges 

for ‘renting of motor vehicles services’ / ‘cab 

services’ from employees in respect of the 

transport facility provided to them would be treated as supply? 

Judgement: Hon’ble Advance Ruil;ing Authority of Maharashtra has 

delivered a very important ruling. AAR held that part recovery of charges 

for ‘renting of motor vehicles services’ / ‘cab services’ from employees 

in respect of the transport facility provided to them would not be 

treated as ‘supply’ as per provision of GST and therefore, GST is not 

applicable. The applicant is engaged in providing software development 

and support services to its holding company located outside India. As a 

welfare, security and safety measure, the applicant is providing 

transport facility to its employees for which they are availing `renting of 

motor vehicles service’, ‘cab services’ from their vendors. 

The applicant initially pays the entire amount to concerned service 

providers who provide them with cab services and subsequently 

recovers partial amount from the respective employees who avail of the 

said facility. 

Further, the third-party vendor issues bill in the name of the applicant 

and charges GST therein. As regard to the payment to the third-party 

vendor, towards transport charges, the applicant recovers partial 

amount from the employees and bear the balance cost themselves. 

Applicant does not avail Input Tax Credit of tax paid on such input 

services received. 

 

Observations of the AAR 

In terms of Section 7 of the CGST Act, 2017, for a transaction to qualify 

as supply, it should essentially be made in the course or furtherance of 

business. AAR finds that, the applicant is engaged in providing software 

development and support services to its holding company located 

outside India. The provision of transport facility to the employees is a 

welfare, security and safety measure and is not at all connected to the 

functioning of their business. Further, the said activity is not a factor 

which will take the applicant’s business activity forward. AAR also finds 

that the applicant is not supplying any transport or lease/rental of 

vehicle service to its employees in the instant case. Further the transport 

or lease/rental of vehicle service is also not the output service of the 

applicant since they are not in the business of providing transport 

service. Rather, this transport facility is provided to employees by the 

third-party vendors and not by the applicant. AAR further observes that 

the GST is discharged on the gross value of bills raised on the applicant 

by the third-party vendors. We also observe that the partial amounts 

recovered by the applicant from its employees in respect of use of such 

transport facility are a part of the amount paid to the third-party 

vendors which has already suffered GST. Therefore, in the subject case, 

the applicant is not providing transportation facility to its employees, in 

fact the applicant is a receiver of such services. AAR further observes 

that in the case of an application filed by M/s Tata Motors Limited, a 

similar question was raised as to whether GST was applicable on 

nominal amounts recovered by Applicants from employees for usage of 

employee bus transportation facility. It was held that GST is not 

applicable on such nominal amounts recovered from its employees. 
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Accordingly, AAR of the view that for applicant, arranging the transport 

facility for their employees is definitely not an activity which is incidental 

or ancillary to the activity of software development, nor can it be called 

an activity done in the course of or in furtherance of development of 

software as it is not integrally connected to the business in such a way 

that without this the business will not function. Thus, when the activity 

is not a “supply”, as per section 7 of the CGST Act, 2017, GST is not 

applicable. 

Source: ARA of M/s Integrated Decisions Systems India Pvt Ltd ARA-

116/2019-20/B-113 Dated 16-12-2021 

Renting/Leasing of immovable property reimbursement of electricity 

expenses are Part of Taxable Value:  

Issue:The applicant had entered in a rent agreement with its tenant 

(Lessee) and had given 6 & 7th floor of its building at premises “Shanti 

One”, Jodhpur-342003 on lease to lessee. Applicant is supplier of 

Renting & Leasing of Immovable Property (SAC codes-997212). The 

applicant has not provided separate electric meter to the lessee in the 

instant case and as such the lessee cannot make the payment of electric 

charges directly to the electric company. In such circumstances the 

applicant makes the payment to the electric company and in-turn 

collects such charges from the lessee. To make the system work, the 

applicant has installed sub-meters and they collect the charges of the 

electric power used by the lessee as per the usage of power ascertained 

from such sub-meter. 

 

Judgement: The Hon’ble Advance Ruiling of Rajasthan in the case of 

Harish Chandra Modi  Vs State GST Department that Principal supply of 

services by the lessor is “renting of immovable property” Electricity 

charges or incidental charges, maintenance charges are in relation to 

composite supply of principal service of renting of immovable property, 

any incidental charges or expenses in respect of supply of service shall 

form part of value of taxable supply in terms of clear provisions of S.15, 

CGST Act, 2017. We find that the electricity expenses/charges related 

clause is mentioned in para 8(g) of the agreement. It reads that, this is 

a prepaid meter, hence a computer generated invoice will be provided 

by the lessor to the Lessee as per actual unit cost with the other 

electrical related expenses and taxes. From this it is clear that the 

payment regarding the electricity expenses is collected by the Lessor by 

issuing invoice for the same. Hence, there is a established fact that 

supply of service has been made to the lessee for consideration by 

issuing invoice(s). 

The facts submitted by the applicant (here Lessor) also state that the 

Lessor is also providing Services of DG set on Fixed rate of Rs.10000/- 

p.m. and Rs.18/- per unit for each unit consumed. This service is also an 

ancillary service of principal supply of services ‘renting of immovable 

property’ (SAC Codes-997212) and covers any amount charged for 

anything done by the supplier in respect of the supply of goods or 

services or both at the time of, or before delivery of goods or ‘supply of 

services’ as per S.15(2)(c), CGST Act, 2017. 

As far as expression “Pure Agent” is concerned, in the instant case there 

is no clear authorisation made by the lessee on which the supplier 

(lessor) acts as a pure agent of the recipient of the supply, when he 

makes the payment to the third party. The rent agreement itself not 

become an authorisation as nowhere in the said agreement has the 
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‘reimbursement’ term been mentioned. Further applicant (Lessor) does 

not enter into a contractual agreement with the recipient (Lessee) of 

supply to act as pure agent to incur expenditure or costs in the course 

of supply services. Hence, the act of working as an ‘pure agent’ has not 

been phrased out. Thus, reimbursement of electricity expenses had not 

been made on actual basis, by the lessee to lessor as it had been 

collected in advance with rent and further adjusted by raising the 

invoice/bill/memo/document by the lessor 

Therefore, in the instant case, the so called reimbursement of electricity 

expenses would form part of taxable value in term of S.15(2)(c), CGST 

Act, 2017 

Source: AAR in case of Harish Chandra Modi  Vs State GST Department,  

Dated: 15th December 2021 

*** 
 

ITC cannot be availed on second hand car if applicant opted for 

concessional rate 

Issue: Is ITC allowed on concessional rate 

Judgement: The Hon’ble Advance Ruiling Authority of Maharashtra  in 
the case of Deccan Wheels Vs Division-III Commissionerate Pune-II has 
held that Input Tax Credit cannot be claimed on Indirect Expenses like 
rent, commission, professional fees, telephone incurred for purpose of 
business. 
Factually, the Deccan Wheels (the Applicant) purchases second-hand 
cars (goods) and after minor processing on it such as change of tires, 
change of battery, painting, denting, repairs, servicing, internal 
cleaning, polishing, etc, which does not change the nature of the goods, 
the said goods are sold. The Applicant does not claim the Input tax credit 
(“ITC”) on the purchase of second-hand goods and has opted for Margin 

Scheme and applies GST rate as per Notification No 8/2018- Central Tax 
(Rate) dated January 25, 2018 (“Goods Rate Notification”) 
The Applicant has sought the advance ruling on whether ITC can be 
claimed on other indirect expenses incurred for the purpose of business 
such as rent, commission, professional fees, telephone etc 
The Hon’ble Mah AAR observed that the concessional rate under the 
Goods Rate Notification shall not apply if the supplier of such goods has 
availed ITC as defined in Section 2(63) of the Central Goods and Services 
Tax Act, 2017(“the CGST Act”), CENVAT as defined in CENVAT Credit 
Rules, 2004 or the ITC of Value Added Tax or any other taxes paid on 
such goods. 
Further, held that since the Applicant has been availing the benefit of 
the Goods Rate Notification and paying GST at a concessional rate they 
shall not avail ITC. 
Source: Deccan Wheels Vs Division-III Commissionerate Pune-II, 

Advance Ruling No. GST-ARA-103/2019-20/B-81, 25 October 2021 

 

CUSTOMS 

 CBIC issued instructions for retension of ISO 

containers for meet future requirements 

The CBIC vide Instruction No. 01/2022-Custom issued 
instructions Retention of ISO Containers to meet future requirements. 
Board has received representations through the Department for 
Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce 
and Industry, for providing relaxations in the re-export of ISO Containers 
imported temporarily for combating the COVID Pandemic. Such 
containers have been used for efficient transportation of Liquid Medical 
Oxygen due to the inherent advantage related to multi-modal 
transportation (by Road/Rail/Waterways/Airways) and has acquired 
tremendous domestic and international reputation. The issue has been 
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examined. Board hereby guides all the field formations to allow 
extension of time period for re-exports of ISO containers meant for 
transportation of Liquid Medical Oxygen grade, if imported under 
Notification No. 104/1994-Customs dated 16.03.1994, till 30.09.2022, 
upon receipt of requests from the importers. 
Further, in respect of ISO Containers imported on lease by availing IGST 
exemption under serial number 557B of Notification No.50/2017-
Customs dated 30.06.2017, it is hereby clarified that as long as ISO 
containers are in India under a valid lease and the IGST amount is paid 
on such lease amount under CGST law, the IGST is not required to be 
paid on the value of the ISO containers, and in such a situation the need 
for re-export would not arise of the Tea (Distribution & Export) Control 
Order, 2005, any importer importing tea from Nepal needs to have a 
license, as mandated under this order, and should also have a clearance 
certificate issued by the Tea Council.  
Source: Circular No.01/2022-Customs Dated 18th January 2022 

 

GST REVENUE COLLECTION 

The gross GST revenue collected in the month of December 2021 is Rs 

1,29,780 crore of which CGST is Rs 22,578 crore, SGST is Rs 28,658 

crore, IGST is Rs 69,155 crore (including Rs 37,527 crore collected on 

import of goods) and cess is Rs 9,389 crore (including Rs 614 crore 

collected on import of goods) Source: pib.gov.in 

***                                               

LET’S TALK 

For a deeper discussion of how these issues might affect your business, 

please contact our Indirect Taxation Team. 

*** 
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